8 березня 2024 р.

 9 березня минає 210 років від дня народження українського поета, прозаїка, мислителя , живописця , графіка етнографа та громадського діяча Тараса Шевченка. Для багатьох поколінь українців він є символом свободи та незалежності, а його творчість зараз , у часи нападу РФ на Україну, стає як ніколи актуальною.

У ХІХ сторіччі поезія Тараса Шевченка була потужним чинником формування українців як нації, поштовхом до самоусвідомлення . Його пророчі слова і сьогодні дають сили нашим захисникам та захисниця.
Слова Шевченка продовжують звучати не лише на вустах українців, але й громадян країн усього світу. За даними Міністерства культури та інформаційної політики , тільки ,,Заповіт'' Шевченка переклали 150 мовами.
Поету встановлено 2268 пам'ятників по всій планеті, його ім'ям названо 9472 вулиці, і це лише в Україні.
У рамках загальнонаціональної акції ,,Шевченко закликає, Україна перемагає'' , учні 10-го класу згадували слова поета , які піднімають бойовий дух. Ці слова були заховані за ,,хмаринками,,..Обчисливши координати векторів , що на ,,хмаринках,, здобувачі освіти могли дізнатися приховані слова у віршах і зачитати їх.
Жоден вірш українською мовою не здобув такого широкого визнання у світі , як Шевченків ,, Заповіт'' .
Твір пройнятий прагненням бачити прекрасну людину на прекрасній землі. Поет вірить у те , що Україна стане незалежною , люди прозріють , а брехню буде знищено . І ми повинні виправдати його сподівання , здолати всі труднощі на шляху нашої країни до щасливого майбутнього . Хай його ,,Заповіт'' стане нашим дороговказом.



Немає коментарів:

Дописати коментар