28 лютого 2023 р.


21 лютого - Міжнародний день рідної мови🇺🇦. Це свято нині крокує державою по-особливому. Тому кожен громадянин України сьогодні, як ніколи, відчуває свою причетність до свого народу, до своєї мови.
Бо мова - це той інструмент, який об'єднує націю у єдине ціле.
Сьогодні ціною життів кращих ми виборюємо право говорити рідною мовою, бути українцями, визначати своє майбутнє. Українська мова – це мова наших батьків і дітей. Мова нашої Перемоги.
З нагоди свята вчителем-словесником Мелешко Г. І. та здобувачами освіти 6-7 класів ОЗ " Малнівський ЗЗСО І-ІІІ ступенів"
(директор Черкавський І. М.)
було проведено тематичний захід
«Мова – оберіг, який захистить усіх», який став чудовою нагодою освідчитись у любові до рідної української мови і вкотре належно вшанувати її. Бо українська – це мова свободи й волі, могутня зброя українського народу в боротьбі за нашу незалежність і Перемогу.
Через представлений матеріал здобувачі освіти мали можливість ознайомитись з історією виникнення Міжнародного дня рідної мови, інформацією про те, як росія століттями намагалася знищити разом з мовою наше культурне національне обличчя, русифікувати українців, спотворити факти нашої історії.
Руйнуючи культурну спадщину, ворог і нині на окупованих територіях забороняє навчання державною мовою, вилучає книги, фізично розправляється з усіма, хто живе з Україною в серці. Але йому не вдасться нас зламати!
Адже масовий перехід на українську, дерусифікація громадського простору, стрімкий розвиток і популярність україномовного культурною продукту свідчать, що багато співвітчизників переосмислили й усвідомили важливість національного самовизначення у тому числі й через мову, рівень підтримки якої в суспільстві зріс чи не найбільше за роки незалежності України.
Особливо цікавою була добірка відео з ТikTok, де за словами наших військових, після нашої перемоги українці відкинуть ворога за кордон, але він нікуди не зникне. Тому треба вже вчитися жити так, щоб використовувати всі інструменти, які послаблюють ворога і при цьому посилюють Україну.
Одним із таких інструментів є наша мова.
Ми на сьогодні по-різному відстоюємо не лише територію, не лише життя людей, але й нашу культуру і наше слово.
Мова – ще одна наша зброя проти рашистських загарбників. І нею нищити ворога може кожен.
З почуттям гордості звучали слова про українську мову, які вихованці промовляли під час флешмобу «Мова – це ...».
Діти залюбки декламували поезії, в яких вкотре підтверджували свою шану і любов до рідного слова, пісні, повагу до всього українського.
Атмосферу справжнього українського свята створив танок “Моя святиня” колективу “Гойра”.
Бібліотекарем Соя М. І. було проведено майстер-клас по виготовленню лепбука.
Живе наша мова. Отже, живий наш дух, жива наша пісня, наша історія, наша єдність.
Бо Українська - мова вільних, мова незламних, мова найстійкіших та найсміливіших людей на Землі!
Мова, якою говорять Переможці!
І пам'ятайте, що "Слава Україні!" так сильно лунає тільки українською!!!🇺🇦








 

Немає коментарів:

Дописати коментар